Skip to main content

Το 1968 εγκρίθηκε η σύσταση του οικοδομικού συνεταιρισμού «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία». Το 1969 ο συνεταιρισμός αυτός προσυμφώνησε την αγορά 7.635 στρεμμάτων που βρίσκονται στα όρια της κοινότητας Αφιδνών (που είναι γνωστή και ως Κιούρκα). Στη συνέχεια ενέταξε την έκταση στο σχέδιο πόλεως και διένειμε στα μέλη του τα ρυμοτομημένα  1.876 οικόπεδα,  η πλειονότητα των οποίων είναι από 2 στρέμματα και άνω, αφού προηγουμένως το εγκριτικό του σχεδίου πόλεως προεδρικό διάταγμα (Π.Δ. της 23/11/1977, ΦΕΚ 482Δ’/1977) διήλθε από τον εξονυχιστικό και πολλαπλό έλεγχο του Συμβουλίου Επικρατείας.

Την δεκαετία του 1990 στην περιοχή μας είχαν κατασκευαστεί ελάχιστα σπίτια και είχαν κατοικηθεί ακόμα λιγότερα. Οι υποδομές ανεπαρκείς και τα προβλήματα πολλά, μεγάλα και χωρίς λύση.

Ο οικισμός της  Ιπποκράτειου Πολιτείας γνώρισε ιδιαίτερη οικιστική ανάπτυξη μεταξύ 1990 και 2008, και αριθμεί σήμερα περισσότερες από 600 κατοικίες και περίπου χίλους (1000) μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011.  Ανήκει σήμερα διοικητικά στον δήμο Ωρωπού.

Ο οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 600 έως 800  μέτρων, είναι κατάφυτος με χαλέπεια πεύκη και δεσπόζει πάνω από την πεδιάδα Καπανδριτίου – Αφιδνών. Αποτελεί ένα φυσικό μπαλκόνι της βορειανατολικής Πάρνηθας κι έχει απεριόριστη θέα (Μαλακάσα, Ευβοϊκός, Καπανδρίτι, Πεντέλη, κορυφές Πάρνηθας, λίμνη Μαραθώνα).

Η περιοχή περιβάλλει την τεχνητή λίμνη Μπελέτσι (αρβανίτικη παραφθορά του αρχαιοελληνικού όρους Φελλεύς) και το ομώνυμο γραφικό εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας.

Δυστυχή σταθμό στην ιστορία της Ιπποκρατείου Πολιτείας απετέλεσε η μεγάλη δασική πυρκαγιά, αναζωπύρωση της Τρίτης 3/8, της 5-8 Αυγούστου 2021, που κατέκαψε τα 2/3 περίπου του δάσους  αλλά και αρκετά σπίτια.

Έκτοτε τα προβλήματα των υποδομών στην περιοχή μεγιστοποιήθηκαν αλλά οι μόνιμοι κάτοικοι παραμένουν και αγωνίζονται δια του Συλλόγου μας, ελπίζοντας στην εξεύρεση ικανοποιητικών λύσεων.

 


Σύλλογος Οικιστών
Ιπποκρατείου
Πολιτείας